Am încheiat verificările la contractele pe Axa 2 a POR. În curând se vor relua plăţile

În iunie, Comisia Europeană a întrerupt plăţile contractelor de lucrări ale Axei prioritare 2 a Programului Operaţional Regional. Raportul intermediar al comisiei de audit de la nivel european a semnalat probleme la nivelul a patru proiecte de reabilitare de drumuri, contractate în perioada 2007-2008: două la Teleorman şi câte unul la Buzău şi Ilfov. Contractele au fost verificate aleatoriu. Şi cum 4 din 4 au fost depistate cu probleme, CE a suspendat plăţile şi a cerut MDRT să se ocupe de verificarea tuturor contractelor de reabilitare de drumuri prin POR.

Am procedat la verificarea celor 124 de contracte şi la 39 dintre acestea (aproape o treime!) s-au găsit nereguli. Majoritatea cauzate de felul în care s-au făcut achiziţiile şi, implicit, s-au derulat licitaţiile. De cele mai multe ori, şi presa a semnalat astfel de cazuri, administraţiile locale care se ocupă de aceste licitaţii preferă să lucreze cu firme apropiate, făcând caietele de sarcini în aşa fel încât prietenii să le câştige.

Există două soluţii pe care le avem la îndemână. Pe de o parte, cea a caietelor de sarcini-tip, care este implementată de MDRT. Deci, administraţiile locale nu vor mai putea să-şi introducă ele în documentaţie condiţii discreţionare pentru firmele care se prezintă la licitaţii. Pe de altă parte, iar aici apare elementul punitiv, am propus corecţii financiare între 5% şi 25% din valoarea contractelor depistate cu probleme. În total, peste 41 de milioane de euro care nu vor fi decontaţi în cazul celor 39 de contracte cu probleme. Aceste fonduri vor trebui suportate de consiliile judeţene care au fost depistate cu probleme, nu de către minister.

Am prezentat concluziile acestui raport Premierului, Preşedintelui şi urmează să-l trimitem Comisiei Europene. Sunt convinsă că efortul făcut de MDRT în verificarea acestor contracte se va traduce în scurt timp prin deblocarea plăţilor pe Axa 2 a POR. De altfel, printr-o directivă a Premierului, discutată şi cu Preşedintele, am decis să verificăm toate contractele cu fonduri europene, pentru a nu avea surprize.

Pe lângă aplicarea acestor corecţii financiare, la nivelul Guvernului s-au luat măsuri de clarificare şi eficientizare a sistemului de control, stabilindu-se competenţele fiecăreia dintre instituțiile implicate în activitățile de control al gestionării fondurilor europene. ANRMAP va verifica anunţul de intenție şi documentaţia tehnică înainte de urcarea acestora în SEAP. UCVAP va verifica respectarea legii în timpul derulării licitației, iar răspunderea generală în faţa Comisiei Europene o va avea Autoritatea de Management, adică ministerul. De aceea, ministerul va putea controla orice proiect, în orice fază a lui, peste ceea ce fac cele două instituții.

Faptul că ne-am îndeplinit în timp record obligaţiile asumate în faţa Comisiei Europene arată determinarea şi interesul pe care Guvernul le are pentru absorbţia fondurilor europene. Aşteptăm acum răspunsul de la Bruxelles şi sperăm ca în toamnă să se reia plăţile. În timpul acesta, proiectele nu s-au oprit, plăţile făcându-se din bugetul național.

Cred însă că lucrurile ar putea merge mult mai bine dacă ar exista un singur minister al fondurilor europene. Eu am mai scris pe blog despre exemplele Poloniei şi Bulgariei în gestionarea fondurilor europene şi cât de util ar fi acest minister unic.

Dar cel mai important este ca, de acum înainte, beneficiarii fondurilor europene să respecte cu stricteţe legea. În repetate rânduri le-am atras atenţia primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să nu se joace cu fondurile europene, pentru că orice neregulă va fi descoperită şi riscă să blocheze banii pentru toată România. Obişnuinţa de a „dedica” licitaţiile apropiaţilor, formată în ultimii 20 de ani, face foarte mult rău României. Uite că nu mai merge şi aşa. Trebuie să ne schimbăm practicile păguboase pe care le avem!

MDRT rămâne primul în atragerea fondurilor europene. Din cele 4,3 miliarde euro alocați POR, până acum am semnat contracte cu beneficiarii de 3,9 miliarde şi am făcut plăţi de 900.000.000 euro, adică jumatate din banii europeni aduși in România, cealaltă jumătate fiind adusă de toate celelalte programe operaţionale la un loc.

În condițiile în care criza economică încă afectează bugetul alocat investiţiilor, iar în România mai avem nevoie să susţinem investiţiile cam 10 ani de acum înainte pentru a fi la nivelul ţărilor occidentale, evident că nu avem voie să ratăm șansa utilizării banilor europeni. Doar un Guvern iresponsabil poate trata cu lejeritate problema absorbţiei fondurilor europene, aşa cum a făcut Guvernul Tăriceanu în perioada 2007 – 2009, când au adus în ţară 200 de milioane de euro euro din cele 33 de miliarede câte aveau la dispoziție. Mai mult, nu au fost în stare nici să auditeze toate autoritățile de management, adică nici măcar nu au creat organismele care să ceară şi să gestioneze fondurile europene de pe unele programe operaţionale, astfel că la Transporturi, spre exemplu, această autoritate s-a făcut în timpul mandatului lui Berceanu. Deci, s-au pierdut mulţi ani din cauza iresponsabilităţii şi incompetenţei unor politicieni!

Prioritatea numărul 1 a acestui Guvern o reprezintă atragerea banilor europeni, dar pentru a reuși să cheltuim sumele puse la dispoziție de Uniunea Europeană, trebuie ca toți cei implicați să depună efort: consiliile județene, consiliile locale, nu doar Executivul.

 

 

17 thoughts on “Am încheiat verificările la contractele pe Axa 2 a POR. În curând se vor relua plăţile

  • Ce legătură au zarzavaturile cu Programul Operaţional Regional ?

  • ***NERO – cum, nu vezi chiar nici o legătură? Nici eu…
   Dacă ai fi fost mai vechi aici, pe blog, n-ai fi întrebat.

 1. Stimata Doamna Udrea,

  Va marturisesc faptul ca pana la un punct, nu sunt deloc adeptul dumneavoastra si bineinteles, imi asum si subiectivismul si prejudecatile in egala masura cu perceptiile de ordin rational. Faptul ca incercati sa miscati lucrurile in directia buna si bineinteles, cu limitele si cu neajunsurile cadrului legislativ, este fara discutie,un lucru laudabil insa, cred eu, impactul unor astfel de masuri este minor in raport cu dimensiunile jafului la care a fost (si este) supusa aceasta tara catre intregul spectru politic.Sunt de acord de asemenea, cu faptul ca nu se poate repara in cateva luni tot raul facut in cele peste doua decenii de asa-zis capitalism, ca mentalitatea politicienilor nu poate fi mai sanatoasa decat a poporului din care provin si ca schimbarea ei presupune timp, scoala, educatie, orientare catre valori certe si nu in ultimul rand, o “sita deasa” de cernere a adevaratelor caractere. Va intreb de exemplu: cat de mult credeti ca-i va afecta macar moral pe distinsii membrii ai Consiliilor Judetene, daca vor fi pusi in situatia sa deconteze de la bugetul local diferente pe care ministerul condus de dvs. le va considera nejustificate? Imi permit sa va spun eu – exact in aceeasi masura in care ii afecteaza pe babuinii din Africa, razboiul balenelor din Pacific. Ei vor poza in continuare in functionari publici onesti preocupati exclusiv de bunastarea comunitatii pe care, din pacate, o reprezinta. Solutia totusi? Pe termen scurt, intetirea controalelor si cresterea macar a exigentei acestora (adica, ceea ce cu bucurie constat ca ati initiat – ii asteptam si pe ceilalti distinsi colegi ai dvs) . Pe termen lung? Mi-e teama ca sunteti inca departe de linia potrivita si anume, depolitizarea si promovarea adevaratelor valori. Criza asta va trece intr-o buna zi…masurile dure au fost neindoielnic necesare..balbaielile guvernamentale scuzabile pana la un punct..curajul asumarii costurilor politice ale unor masuri nepopulare, extraordinar… Dar, va spun cu toata convingerea ca atata timp cat nu faceti altceva ca partid decat sa perpetuati acelasi sinecurism, clientelism si non-valoare, veti mentine vie sansa ca personaje de trista amintire precum Nastase, sa revina la guvernare. Si atunci, ce folos? Din fericire pentru PD-L, eu am sa pun in continuare stampila pe el in cabina de vot, dar din nefericire pentru mine, am sa fac asta doar pentru ca nu am alternativa.

 2. Articolul Doamnei Udrea este f. bun dar depăşeşte capacitatea de înţelegere a persoanelor cu CI<80.Eu am înţeles următoarele:
  Comisia Europeană a verificat la întîmplare 4 proiecte din cele 124,aflate în derulare,din bani europeni şi le-a găsit pe toate 4 în neregulă.Deci 100%.Motiv pentru care au sistat plăţile.
  Ministerul Dezvoltării a efectuat şi el un control şi a găsit 39 de contracte cu probleme din aceleaşi 124.Aproximativ 30%. Teoria probabilităţilor ar trebui reformulată !
  Am înţeles de asemenea că este vitală infiinţarea unui minister al fondurilor europene pentru că în Bulgaria s-a înfiinţat deja.
  Am înţeles de asemenea că s-au pierdut ani preţioşi pe drumul dezvoltării din cauza managementului defectuos,incompetenţei şi iresponsabilităţii guvernului Tăriceanu.
  Aştept amplele pledoarii ale D-lui Radoveanu,în romana sau franceză pentru a mă edifica mai bine asupra articolului.
  Bien cordialement

 3. Toţi colegii sunt în concediu, am rămas doar eu pe aici…
  Cineva, cândva, m-a sfătuit să-mi pun nădejdea-n Dumnezeu că o să merg şi eu…
  Aşşşşşşşşşş, eu mi-am pus-o dar Dumnealui n-a înţeles intenţia…
  Bine măcar că nu mai plouă… 😮

  • Eeee, nu chiar toti, toti.
   Si oricum, indiferent unde-or fi, sunt convins ca-si indreapta gandurile lor bune si catre blog si catre dumneavoastra.

  • ***Nicolae – Bună! 😆
   Bine că măcar nu sunt singură. Pe ziare.com există un bărbat care tot insistă să ne facă educaţie religioasă şi, ne spune mereu să avem “nădejde” în Dumnezeu că Dumnealui ne rezolvă. Şi, odată chiar i-am răspuns cu o cugetare proprie: Nu-i cere nimic lui Dumnezeu că nu vei primi dar mulţumeşte-i pentru ceea ce acţionând ai reuşit tu să faci. Nu l-am convins că omul singur e sursa realizarilor lui… Da’ eu aşa cred că suntem pe cont propriu…

  • O replica intr-un fiml cu Steven Segal:
   “Roaga-te lui Dumnezeu pentru ceilati.”
   La intrebarea copilului caruia i se adresa, cum sa obtina ceva pentru el, tatal (Steven Segal), ii raspune
   “Daca vrei ceva pentru tine, munceste”.
   Mi-a placut mult.

 4. Asta e materialism dialectic intr-o combinatie ambigua cu marxism leninism in varianta Mao.Daca vrea sa faca educatie religioasa e bine. Macar face educatie.

 5. Cine mai voteaza pdl?Pdl nu isi achita datoriile catre spitale si farmacii pentru ca asa vrea basescu,de anul trecut.E fara precedent.Sanatatea e facuta praf de actualul guvern.Nici nu ii para.Guvernul actual e intersat sa fie construita catedrala neamului,sa se repare palatul victoria cu 41 milioane euro si tot asa.Pe urma boc ne spune ca nu sunt bani,de parca e prima data cand minte.
  Somerii,pensionarii,salariatii,politistii,handicapatii au fost batjocoriti de actualul guvern.Sunt foarte curios daca prin frauda mai are pdl sanse in 2012.

 6. ***Elena Udrea – Bună seara! 😆
  Cred că deja sunteţi la curent cu replica dată de Mazăre la oferta pe care i-aţi făcut-o.
  Sursa: ziare.com Mazare, despre Udrea: Vrea sa-mi dea cu tifla cu 10 milioane de euro
  http://www.ziare.com/radu-mazare/primar-constanta/mazare-despre-udrea-vrea-sa-mi-dea-cu-tifla-cu-10-milioane-de-euro-1113813

  E ca si cum am fi intr-un teatru al absurdului.
  Mazăre vorbeşte despre Cazino ca şi cum ar fi un bun al lui, proprietatea lui şi nu un bun naţional. Nu-l iertaţi, doamna Udrea. Ştiu că-i puteţi da replica pe care o merită.

 7. Buna Seara

  Am poposit, vorba Romanului pe doua bloguri a lui Varujan si Roxana IORDACHE.
  O simpla constatare, daca esti de o alta parere de a lor esti dusmanul NATIUNII si a ROMANIEI.

  In special pe cel al tovarasei Roxana Iordache tristetea este si mai mare, se demonstreaza autodemascarea totala a incompetentei si lipsei de bun simt.

  Pe blogul senatorului, un personaj interesant este deschis comunicatiei si acceptiunii unei alte idei.

  Cat priveste senatorul i se potriveste,

  « Varujan soutient USL ? Comme la corde soutient le pendu ! »

  Va felicite pentru interventia dela ultima emisune de TV.

  Sper ca veti ameliora achizitionarea mandatelor publice dupa modelul elvetian.

  Daca nu dispuneti de profesionisti in stabilirea caietelor de sarcini nu ezitati sa abordati serviciile elvetiene, sigur nu veti regreta pentru calitatea si rapiditatea serviciilor prestate.

  Pentru orasul IASi va rog sa studiati MOBILITATEA DURABILA pot sa va fiu util intr-un partenariat public privat ELVETIA cu judetul sau orasul IASi.

  In toamana, am inteles ca este prevazuta receptia PALAS astept sa participati si sa onorati prezenta cu modernizarea circulatiei in zona de intrare.

  Parkingul de 2500 locuri merita a avea o reflectie la gestiunea stationarilor salbatice din orasul IASI.

  Voi veni cu detalii.

  O seara placuta

  Bien Cordialement

 8. Doamna Udrea, ar fi frumos sa faceti public un top al oraselor/judetelor in functie de fondurile europene atrase de fiecare … astfel vedem si noi care primar/presedinte de consiliu judetean a fost harnic si care nu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *