Adio, USL! Ce dezastru lasă în urma sa

Ruptura USL arată că proiectul „Jos Băsescu!” pe care PSD şi PNL au venit la putere a eşuat. E o dovadă a faptului că o asemenea coaliţie monstruoasă nu poate rezista, ea fiind devorată din interior de cei care doresc încă şi mai multă putere.

Faptul că USL se rupe este însă relativ puţin important pe lângă efectele pe care le-a avut această guvernare care va rămâne în manulele de istorie drept una de tristă amintire pentru români. Testamentul dezastrului politic al USL, de care se fac vinovaţi în egală măsură PSD şi PNL, arată aşa:

 • România are cea mai mare inflaţie din Europa: 3,2% faţă de 1,4% media europeană.
 • Şomajul a crescut în guvernarea USL: de la 6,9% în mai 2012 la 7,5% în noiembrie 2013. A promis 1 milion de locuri de muncă, dar a creat 70.000 de noi şomeri.
 • Încasările din impozitul pe profit au stagnat în 2013: 0,7% creştere. Ceea ce arată că economia reală nu îşi revine.
 • Veniturile românilor au crescut în medie cu 2,1% în 2013. Asta în timp ce preţurile au crescut cu 3,2%. Avem de-a face cu o sărăcire a populaţiei.  Practic, cu banii pe care îi au, oamenii cumpără mai puţine lucruri.
 • Guvernul USL a mărit cheltuielile cu bunuri şi servicii cu 12%, deşi a promis o reducere cu 50%. S-au cheltuit 38 de miliarde de lei (9 miliarde de euro) pe maşini, combustibili, mobilă, agrafe de birou şi coli de scris, pe telefoane şi deplasări în străinătate.
 • USL nu şi-a plătit datoriile. Arieratele au ajuns la 1,6 miliarde de euro. De aceea suferă economia privată.
 • Încasările bugetare au crescut într-un ritm mai lent decât cheltuielile: încasări – 3,6% în 2013, cheltuieli – 3,8%.
 • USL a redus cheltuielile cu investiţiille cu 7,5% în 2013 faţă de 2012. Au fost cu 0,6% din PIB mai mici decât în 2011, cel mai bun an al României.
 • USL a modificat de 34 de ori Codul fiscal şi s-au introdus 35 de impozite şi taxe noi.
 • Guvernul USL este campion la numărul ordonanţelor de urgenţă: 117 într-un singur an. Un semn al deficitului de democraţie în condiţiile unei majorităţi parlamentare de 70%.
 • 16 miniştri din Guvernul USL au fost înlocuiţi din funcţie: fie pentru corupţie, plagiat, incompatibilităţi sau incompetenţă crasă. 
 • USL a făcut în aşa fel încât 23% dintre români să nu-şi mai poată permite să-şi plătească ratele. Rata creditelor neperformante a crescut de la 17% la momentul preluării guvernării la peste 23% în prezent.
 • Credibilitatea României în plan intern şi internaţional este făcută ţândări. Uniunea Europeană începe să-şi construiască mecanisme de apărare faţă de ţările care încalcă statul de drept, guvernul USL fiind singurul care a reuşit performanţa să aibă un ministru condamnat penal.

27 thoughts on “Adio, USL! Ce dezastru lasă în urma sa

 1. Oamenii au dobandit imunitate la coruptie si incompetenta, sunt inconjurati de acestea in viata de zi cu zi si nu mai reactioneaza (e un mijloc de autoaparare a sanatatii mentale). Oamenii au nevoie de un lider, de un om cu un psihic puternic, ce nu se pierde cu firea in situatii limita (asemeni lui C.Antonescu ce gesticula necontrolat si se lasa “jucat” de jurnalisti, la anuntarea ruperii USL), de un om ce poate sa vorbeasca normal si totusi sa transmita lucruri importante si reale. Oamenii tanjesc dupa un lider care sa rezoneze cu dorintele si aspiratiile lor si nu neaparat cu problemele si lipsurile cotidiene. Daca doriti ceva de la noi, trebuie sa fiti altfel decat gloata politica…. Transformarea fizica este vizibila si de admirat; autocontrolul, ironia si umorul mai trebuie hranite si cultivate… Toate bune!

 2. Tariceanu rezolva problemele lui Ponta.
  Pe termen scurt el si un grup de liberali parlamentari independenti dupa ce vor fi exclusi pana una alta ii asigura stabilitatea ca PM zicand ca sprijina in continuare USL si nu-l obliga la cedari prea mari in fata UDMR.
  Pe termen alegeri prezidentiale: Ponta are nevoie pentru turul doi si de altii decat PSD.

 3. un fleac… iar i-a ciuruit ! hihihihhihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…

 4. Cristian Tudor Popescu: “Nu credeam până acum că USL se rupe, nu-i credeam atât de cretini”.
  hihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…

 5. Hopaaaaa Penelopaaaaaaa, Băsescu atac extrem de dur la adresa Monicăi Macovei acum la B1TV în emisiunea scroafei cocoţate-n copacul democraţiei Sorina Matei!
  Uliuliuuuuu muicăăăăăă, ce să fie ce să fie?
  A-RENVIAT BĂSESCU ĂLA PE CARE-L ŞTIU EU?
  …..hmmmmm, sincer nu cred.

  • ÎN SFÂRŞIT TRAIAN BĂSESCU RIDICĂ POALELE ALBEI CA ZĂPADA!
   ÎN SFÂRŞIT TRAIAN BĂSESCU SMULGE BANDAJUL DE PE RANĂ PENTRU CA NOI SĂ VEDEM PUROIUL ŞI VIERMII CE COLCĂIE!

   Mai mult ca sigur, presa macovistă în frunte cu Făt Frumos cu paloşul ros călare pe un “mârţog” răpciugos vor ataca furibund.
   🙂 🙂 🙂

  • ”Este un subiect sensibil pentru mine. Momentul de sensibilitate pleacă de la desemnarea procurorilor. Îmi aduc aminte câți oameni extrem de lipsiți de corectitudine mă criticau că nu l-am numit pe Morar la Parchetul General și de ce o numesc pe Codruța Koveși. I-am considerat cu atât mai incorecți, sunt oameni din acea perioadă în care mie îmi era extrem de greu în fața unei majorități de peste 70% în Parlament și cu o lege în care spunea că cel care face propuneri este ministrul Justiției”, a explicat Traian Băsescu.

   Întrebat dacă se referă la Monica Macovei, președintele a răspuns: ”Mă refer la cine vreți dumneavoastră. I-am sprijinit să facă politică, i-am sprijinit să fie pe picioarele lor. De aici, din studioul acesta, exact oamenii care îmi dădeau lecții și îmi spuneau cum am trădat eu Parchetul. Eu m-am luptat zi de zi pentru protejarea justiției”.

   Pentru prima oară Traian Băsescu a făcut public cum au fost descoperiţi Morar şi Kovesi!
   DECI TOT CE A SPUS MONICA MACOVEI DESPRE ACEASTĂ DARAVELĂ ESTE O MINCIUNĂ!
   ….mama lui de adevăr cum iesă el la suprafaţă!

   Repet:
   MAI MULT CA SIGUR, HOARDA MACOVISTĂ NEAVÂND CURAJ SĂ SARĂÎ LA BEREGATA MARINARULUI VOR SĂRI LA FUNDUL “ZIRENEI”!

   Deci:
   PĂZEA DOAMNA LENUŢA!
   PUNE-ŢI PERNUŢE LA FUNDULEŢ CĂ POTĂILE BĂSISTE VOR SĂRI SĂ TE MUŞTE!
   🙂 🙂 🙂

  • Rectific:
   POTĂILE MACOVISTE, dar nu contează că toat aia e …. şi băsiţtii şi macoviştii sunt doar nişte potăi neputincioase care au trăit gudurându-se la picioarele marinarului şi când au simţit că a-mbătrânit, i-au sărit la beregată ca să-l sfâşie!
   Mda, …. sunt tare curios ce va mai fi …
   🙂 🙂 🙂

 6. Buna seara.
  Ce poate cere Basescu CCR? O decizie obligatorie care sa spuna ce?
  Conform Constitutiei PM nu poate fi demis decat prin demisie proprie sau prin motiune de cenzura.
  Numai asa poate sa-si puna Presedintele problema unor negocieri pentru un nou PM si un nou guvern care sa ceara apoi increderea parlamentului.
  Tot ce poate face Presedintele ar fi sa ceara parlamentului sa sanctioneze prin neinvestirea noului guvern Ponta a acestei situatii in care Presedintele are moralmente si politic dreptate.
  Atat si nimic mai mult.
  Desigur poate demisiona Presedintele daca crede ca este o situatie absolut inacceptabila pentru constiinta lui dar ce rost ar avea un asemenea gest?

  Numai bine

  • PS.CCR nu poate adauga la Constitutie ci doar interpreta. Daca ar exista un articol care sa p[ermita Presedintelui sa demita PM sau parlamentului altfel decat prin motiunea sa de cenzura voluntara adica de nimeni impusa acestuia ar fi eventual poate in functie de asemenea texte daca ele ar exista o posibilitate pentru CCR sa reglementeze si aceasta speta . Dar altfel….

 7. Conform Constituţiei, dacă împotriva prim-ministrului s-a declanşat urmărirea penală pentru vreo infracţiune, atunci, la sesizarea procurorilor, preşedintele României are dreptul să-i retragă premierului mandatul. Dacă se întâmplă un asemenea eveniment, atunci este apanajul preşedintelui de a investi o persoană, din orice partid – pentru că prin desfiinţarea USL nu mai există o majoritate câştigătoare rezultată din alegeri –, cu rolul de a forma viitorul Guvern. Dacă de două ori este respinsă propunerea prezidenţială, automat trebuie organizate alegeri parlamentare anticipate.

  hihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…

 8. lovitura de maestru… hihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii… balul de sambata seara… hihihhiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 9. Maine probabil ca CCR va confirma ca fiind o solutie constitutionala (in spiritul Constitutiei pentru ca situatia in care s-a ajuns prin desfiintarea USL nu este prevazuta) cele cerute de Basescu respectiv asumarea raspunderii pe un nou program de guvernare, chiar daca noul program este un plagiat mai exact decat cel realizat de ponta sau de madamme Duminica, caci este modificata si compozitia politica a guvernnului si deci trebue relegitimata o noua majoritate. Adica in viitor, in acest cadru constitutional ce se intampla acum in doi pasi: o validare de guvern (4 martie) si o acordare de incredere (probabil ca martea ce vine) trebuie realizat in doi pasi.
  Desigur ca intr-o viitoare constitutie aceasta intamplare va trebui rezolvata prin caderea guvernului rezultat din alianta ce se sparge si reluarea negocierilor cu Presedintele in baza rezultatului alegerilor dar pe partide sau chiar alegeri anticipate.

 10. Imi aduc aminte cum prin 2008-2009 scriam pe acest blog ca dl Tariceanu nu ar avea alt loc mai bun pentru ce facuse ca PM cu rezervele din Marea Neagra decat la puscarie. Nu m-ati ascultat si acum va iese si pe nas si pe ochi si pe urechi 🙂

  • Băi nărodule, voi în loc să vă bucuraţi că este posibil ca unul cu cârca plină de belele să candideze, care mai de care vă daţi mai interesanţi şi mai atotştiutori în stele şi păsărele.
   TULAI DOAMNE CĂ MULŢI PROSTANI AI ÎN GRĂDINĂ!
   BăI Ioane, io ţi-am mai spus ţie că decât să postezi bazaconii, mai bine să faci nani.
   Dacă io aş fi băsist, aş da chef în cartier dacă ar candida Tăriceanu …… că -HAP!- îl înghite dintr-o suflare ştim noi cine (nu-i zic pe nume că se supără doamna Lenuţa şi-mi trage cu pantofu’ după ceafă).
   DAR NU VA CANDIDA TĂRICEANU! TĂRICEANUL ESTE DOAR GARANTUL UNUI JOC.
   În plus, Ponta se face de un maro mare dacă vine cu un candidat de la liberali! …. ş-aşa deja şi-a pus tot bardidu’-n cap că l-a numit şef la Senat!

   ÎN ÎNCERCAREA LOR DE-AL ELIMINA DIN VIAŢA POLITICĂ PE ŞTIM NOI CINE ((nu-i zic pe nume că se supără doamna Lenuţa şi-mi trage cu pantofu’ după ceafă) TANDEMUL PONTA&CRIN A PROCEDAT CORECT DIN PUNCT DE VEDERE STRATEGIC.
   – Băi Crin (i-a spus Ponta) fii atent aici cum facem. Ne certăm, Eu rămân în stânga terenului şi tu, împingându-i pe ăştia ai lui Băsescu în tribune, ocupi dreapta terenului. Şi în turul doi nu mai contează care dintre noi câştigă. Important este că ăştia ai lui Băsescu sunt OUT OF GAME şi noi, 6 ani (mandatul ăsta şi celălalt), ne facem de cap!
   – Dar cu Blaga ce facem? (a întrebat Crin)
   – Cum ce facem măi lipovene? ÎI DĂM UN CIOLAN DE ROS ŞI GATA AM REZOLVAT!
   🙂 🙂 🙂

   ACUM PRICIPIŞI MOŞ IOANE CUM STĂ TREABA CU BOLOVANUL CARE NU SE DĂ URNIT DIN BĂTĂTURĂ?
   UNDE-I UNUL NU-I PUTERE LA FĂCUTUL DE AVERE.
   UNDE-S DOI PUTEREA CREŞTE, BOLOVANUL “SE URNEŞTE” ŞI AVEREA SE-“MPĂRŢEŞTE”!
   …. tu iei Finanţele, eu iau Vămile, tu iei Armata, io iau Internele bla-bla-bla FRĂŢEŞTE!
   🙂 🙂 🙂

 11. Hai sa va dau definitia rebusistica pentru sigla PMP;

  Putem spune, bunaoara,
  Ca sigla poate sa-nsemne
  O miscare…POPULARA
  Fara PORA…pe extreme.

 12. Ponta a dovedit ca nu-i este cu nimic inferior lui Caligula.
  Ala ce-i drept impara roman dar cu scuza nebuniei si-a facut calul senator.
  Ponta si mai grozav si-a facut martoaga presedinte de Senat. 🙂

  PS Excelenta si sezizarea prosteasca a CCR care sper ca in 18 chiar sa raspunda si sa nu o paseze la “fara obiect” cum spun eu destul de indreptatit a facut cu a PDL-ului.

  • Hahaha, păi vezi că am dreptate când spun că debitezi bazaconii?
   BĂI NĂRODULE, PONTA N-ARE CAL SĂ-L FAC SENATOR, DAR ARE IAPĂ PE CARE O VA FACE DEPUTATĂ IUROPEANCĂ!
   Habarnabistule ……
   🙂 🙂 🙂

 13. Este periculos sa se deformeze mesajele clare ale presedintelui care nu a spus nimic despre interzicerea partidului Jovik cum apare pe banda de stiri pe la TV-uri sau spun unii comentatori, ci doar :
  ” Cred că a venit timpul să punem capăt acţiunilor acestui partid, pe teritoriul României, şi cer public Guvernului şi Parlamentului României să se emită act normativ, prin care prezenţa pe teritoriul României a membrilor şi liderilor acestui partid să fie interzisă.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………
  Jobbik este un partid extremist, de care le este ruşine şi guvernanţilor de la Budapesta şi nu-i acceptă în alianţe, nu văd de ce ne-ar fi nouă ruşine să-i dăm afară sau să nu mai aibă acces în România

  .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *