15 lucruri pe care Ponta nu vrea să le ştiţi despre Bugetul pe 2014

 1. Bugetul Parlamentului (Camera Deputaţilor + Senat) creşte cu 21,5 milioane de lei faţă de 2013. Se dau peste 13 milioane de lei în plus pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii: pixuri, coli, agrafe de birou, combustibili pentru maşini şi cazarea parlamentarilor.
 2. Nivelul subvenţiilor pentru agricultură este cu 468 de milioane de lei mai mic în 2014 decât cel din 2011. Practic, agricultura românească este pusă pe butuci.
 3. Bugetul alocat Ministerului Educaţiei reprezintă doar 1,30% din PIB-ul estimat pentru 2014.
 4. Bugetul alocat Ministerul Sănătăţii este cu 1,8 miliarde de lei (peste 400 de milioane de euro) mai mic în 2014 decât în 2013. Alocarea bugetară din PIB scade în 2014 la 1,20% faţă de 1,56% cât a fost în 2013.
 5. Bugetul Ministerului Muncii este cu 3,63 de miliarde de lei mai mic în 2014 decât în 2011. Scăderea din PIB este de la 5,76% la 4,50%. Chiar şi faţă de 2013 există o scădere în PIB (de la 4,62% la 4,50%).
 6. Bugetul Ministerului Transporturilor este cu 8,3 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro) mai mic în 2014 decât în 2011. De la 2,54% în 2011, procentul din PIB alocat Transporturilor a scăzut la 0,98%.
 7. Dacă în 2011, cheltuielile cu bunurile şi serviciile la Ministerul Transporturilor însemnau 0,07% din Buget, în 2014, cheltuielile cu birotica şi combustibilii reprezintă 0,38% – aproape de 6 ori mai mari raportate la bugetul total al Ministerului.
 8. Sunt scăzute bugetele tuturor instituţiilor care au legătură cu Justiţia.
  1. În 2014, avem o scădere a bugetului cu aproape 95 de milioane de lei, faţă de 2013, reprezentând 3,15% din bugetul total al Ministerului Justiţiei.
  2. În ceea ce priveşte Ministerul Public, faţă de 2013, avem de-a face cu o contracţie de 41 de milioane de lei a bugetului.
  3. Anul 2014, aduce însă o contracţie de 34,2% a bugetului ANI faţă de 2013, pierzându-se 10,3 milioane de lei. Practic, parlamentarii au tăiat toţi banii de anchete pentru ANI, fiind clar interesul lor de a desfiinţa instituţia.
  4. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pierde, în 2014, peste 100.000 de lei faţă de 2013.
 9. Aparatul de propagandă al USL se îngraşă pe zi ce trece. Avem de-a face cu o creştere a bugetului Agerpres cu 0,4 milioane de lei în 2014 faţă de 2013 şi de 2,1 milioane de lei faţă de 2012.

10. Cheltuielile cu investiţiile ajung în 2014 abia la 6% din PIB, nivel care fusese atins şi în 2012. Cel mai bun an pentru investiţii a fost 2011, când s-au alocat 6,6% din PIB. Acela a fost anul celei mai bune creşteri economice din perioada de criză şi momentul în care s-a ajuns la un şomaj de 6,9% faţă de 7,5% cât avem acum sub guvernarea Ponta.

11. Se confirmă alocările bugetare către baronii locali. 2,79% din PIB merg către investiţii ale administraţiilor locale faţă de 2,33% în 2013.

12. Creşterea salariilor profesorilor debutanţi reprezintă praf în ochi. Mărirea de 10% echivalează cu aproape 80 de lei (net) pe lună, ceea ce duce venitul net la mai puţin de 900 de lei. USL promitea că profesorii debutanţi vor avea cel puţin salariul mediu pe economie, estimat de Guvern la peste 1650 de lei în 2014.

13. Guvernul mizează pe o scădere a colectării la Buget – de la 33,2% în 2013, la 32,9% în 2014. Nici nu se mai obosesc să combată evaziunea fiscală.

14. Din mărirea cu 7 eurocenţi + TVA a accizei pentru combustibili, Guvernul vrea să atragă aproape 700 de milioane de euro. Din taxa de stâlp, contribuţiile sociale percepute celor care au imobile închiriate şi celelalte taxe, se doreşte strângerea a alte 500 de milioane de euro. Per total – 1,2 miliarde de euro. Adică nivelul încasărilor bugetare nerealizate, dar prevăzute în Bugetul pe 2013.

15. Nu există nicio prevedere în Bugetul pe 2014 care să sugereze că vor scădea contribuţiile sociale pentru angajatori din a doua jumătate a anului.

13 thoughts on “15 lucruri pe care Ponta nu vrea să le ştiţi despre Bugetul pe 2014

 1. Ponta e un pinguin care s-a luptat impreuna cu floricica lui sa ajunga la putere pentru a putea sa fure tot ce nu a furat Nastase. Si bine inteles o tara intreaga de tolomaci nu a fost in stare sa inteleaga ca nu pdl a fost de vina, ci criza pentru ca li s-a taiat salariile si automat au ajuns fraierii astia la putere, si cand se vorbea sa se reduca numarul de parlamentari, ei au zis…..eh, il dublam, si asa au si facut si acum taie din toate partile mai putin de la ei

 2. Aseara era dat interviul plagiatorului PONTA pe EURONEWS,un mare mincinos si in acest interviu,printre intrebarile jurnalistei,era ,,de ce mai este in guvern vicepremierul DRAGNEA,iar PONTA raspunde ca nu a fost dovedit vinovat,si ce mi_a placut ca a recunoscut cat de cat printre alte intrebari si ca este ,,COPILOT,,iar ca un copilot ce este VICTOR PONTA ,pt mine inseamna ca la guvernare sunt alti POLOTI,iar el este tot copilot!

 3. Victor Ponta: “La Romania entrerà nell’Eurozona quando l’Europa avrà superato la crisi.”

 4. In questa puntata di The Global Conversation, Isabelle Kumar incontra Victor Ponta. Il premier rumeno commenta l’immagine del Paese all’estero e assicura che la corruzione non è maggiore rispetto alla media europea.

  Considerato un interlocutore privilegiato di Pechino, afferma: “Abbiamo interessi in comune. Anche alla Cina serve un’Europa forte e unita.”

  Sui Rom, Ponta respinge le critiche di Amensty International al suo governo e dichiara che “la soluzione a lungo termine consiste nell’integrarli meglio nei Paesi di provenienza.”

  Tra i suoi obiettivi: aderire presto all’area Schengen e nel 2018 all’euro, “dopo che l’Europa avrà fatto le riforme necessarie perché non si ripetano crisi come quella cui abbiamo assistito”.

  E a chi, in Gran Bretagna, teme “un’invasione di lavoratori rumeni” dal 2014, quando cadranno le limitazioni per l’impiego nella Ue, Ponta risponde: “In Romania abbiamo un buono sviluppo economico, tassi di disoccupazione più bassi della media europea e opportunità a volte migliori che nei Paesi occidentali dell’Unione. Chi voleva andare all’estero c‘è già andato.”

 5. Sa inteleg ca in anul de gratie 2014 vom trai mai rau decat in 2010, anul de varf al crizei mondiale ? Dupa cum enumera Elena Udrea cele 15 puncte, se pare ca da…ceva, intuitia, imi sopteste sa nu cred multe chestiuni din acest buget de austeritate extrema…niste cifre sunt cu siguranta ascunse, ele nefiind trecute in legea bugetului…si mai am o banuiala : ca toate aceste ordinarii sunt facute cu buna stiinta a Isarescului si a BNR…in acest caz, banii incasati DIRECT, fara niciun efort, in urma maririi pretului carburantilor cu 52- 53 de bani, unde se duc, unde dispar decat in buzunarele de popa ale baronilor locali ? Pai sa nu-ti sara mustarul ca presedinte cand vezi ca esti mintit in fatza, ca ultima tarfa ? Pana cand ?

 6. Vedeti ce simplu este sa se explice cu rabdare pe puncte oamenilor despre ce NU vrea sa stim din tot ceea ce pune la cale tovarasul Ponta?
  De ce trebuie ca de fiecare data sa vina Elena Udrea si sa dezmeticeasca “opozitia” de carton a lui Blaga? Adica sa le sara in ajutor si sa le arate cum trebuie lamurit electoratul!
  Oricum, este un punct castigat pentru ea, deoarece are curaj sa puna pe tapet toate mizeriile pe care incearca sa le ascunda plagiatorul premier.
  Ce-ar mai trebui sa mai aflam, evident, tot de la Elena Udrea, ca boboru’ asta, vrajit de minciunile plagiatorului sa se trezeasca?
  Nu uit cum protestau impotirva guvernului Boc desi ministrii pe vremea aia chiar munceau, adica Udrea ca restul n-au prea fost performanti de ce sa nu spunem adevarul si acum, desi nu se mai face nimic pe la Guvern, prostimea tace si rabda!
  Este greu de explicat fenomenul, dar cum spunea un bun amic al meu, ura pentru ce a fost este atat de mare, incat, daca Ponta ar cere prostimii ca de maine sa manance radacini, se vor gasi peste 4-5 milioane de zanatici sa faca asta!
  Cam aici ne aflam noi astazi si opozitia nu face nimic sa repare. Cu jigniri, aroganta, tupeu pe la tv si in comisiile parlamentare facute de catre oamenii lui Blaga nu se face treaba, nu se repara nimic, din contra, creste ura pentru Blaga si gasca lui afectand tot partidul si nu-i corect, pentru ca acolo mai sunt oameni de mare isprava care stiu sa faca politica inteligent nu pe genunchi asa cum se procedeaza in prezent.
  De-am scapa o data de el si echipa lui sortita esecului. Ca rau mai este vazut PDL peste tot in tara. In teritoriu este rau de tot. Nici 1,1% nu este din ceea ce lasa sa se vada de catre PDL. Mesajele lor sunt dipserate, fac sondaje stimulatoare, dar…..cum sa te amagesti in asa hal, cand electoratul de centru-dreapta NU mai vrea sa auda de PDL in formula asta?

 7. “7.Dacă în 2011, cheltuielile cu bunurile şi serviciile la Ministerul Transporturilor însemnau 0,07% din Buget, în 2014, cheltuielile cu birotica şi combustibilii reprezintă 0,38% – aproape de 6 ori mai mari raportate la bugetul total al Ministerului.”

  Fascinant cum cum la fiecare leu necheltuit din bugetul alocat au impresia ca au iesit in pierdere, ei, nu poporul.
  In schimb, cand e vorba de fonduri europene si alte investitii…eh, treaca mearga.

 8. hihihhiihiiiiiiiiiiiiiiiiii… crezi ca lui blaga-i arde de opozitie ? ponta nu scade in sondaje deoarece nu exista alternativa la usl ! pdl este inexistent… hihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii… intr-o tara in care doar 3 milioane de oameni muncesc (in sectorul privat) dreapta autentica nu va castiga alegeri ! hihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii… dupa cutremur… urmeaza tsunami ! hihihhiiiiiiiiiiiii… basescu se distreaza… hihihihhiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 9. Si atunci, de ce vrea Băsescu sfârșitul sistemului? Simplu: pentru ca sistemul l-a exclus. In clipa asta, el nu mai are intrare nici la USL, nici la PDL. Iar Mișcarea Populara, partidul lui, are susținere publica zero. Daca nu face ceva urgent, ca sa atragă din nou oamenii si sa isi lovească dușmanii, se poate considera pensionat. Ceea ce, evident, n-are chef. Așa ca s-a orientat rapid sa meargă cu valul nemulțumirii populare: a devenit anti-sistem, anti-politicieni si anti-taxe. Nu pe bune, nu din convingere – dar nici nu mai contează asta.

  Un singur lucru mai contează pentru România: fara acord FMI, începe falimentul.

  Dulce Românie, asta ti-o doresc!

 10. nimeni nu-si asuma riscul pierderii alegatorilor . USL, a crezut ca numarul debutantilor a crescut in invatamant :))Cand si-a dat seama ca-si pune in cap majoritatea a lasat balta proiectul cresterii salariale!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *