1 octombrie: Tulcea, Murighiol, Dunavat

Bănuiesc că aţi văzut reportajele televiziunilor de ieri de la Tulcea. Evident, au fost preluate doar declaraţiile politice făcute de Premierul Emil Boc.

Ce nu s-a văzut însă şi era lucrul, poate, cel mai important a fost tocmai motivul pentru care ne aflam acolo: inaugurarea unei reţele de drumuri care leagă Tulcea de Murighiol şi Dunavăţ. Un proiect de aproape 20 de milioane de euro dus la îndeplinire prin Programul Operaţional Regional. Peste 13 km de drum nou, 37 de km de drum reabilitat, 7 poduri reabilitate şi 47 de podeţe construite. Suficient, spun eu, cât să primească o atenţie mai mare.

Acum un an, am fost la Dunavăţ unde exista o unitate de cazare de 4 stele. Am mers pe un drum de pământ absolut imposibil, praful se ridica de pe drum şi se depunea de două degete pe maşini. Drumul asfaltat pe care l-am inaugurat ieri salvează turismul din zonă. Am fost foarte impresionată de ceea ce îmi spuneau localnicii de acolo: că nu credeau să trăiască pentru a mai vedea drum asfaltat în zonă. Cu siguranţă, pensiunile se vor înmulţi. Am speranţa că, văzând eforturile pe care le-am făcut, proprietarii de pensiuni vor intra în legalitate şi vor începe să plătească taxe şi impozite.

Am analizat şi situaţia celorlalte obiective majore de investiţie din zonă derulate de MDRT. Miniportul de la Sfântu Gheorghe este aproape gata şi, când va fi rezolvată problema proprietăţii digului de la Murighiol, vom începe construirea unui miniport şi aici. Lucrările de la miniportul de la Sarichioi sunt gata să pornească, iar amenajarea plajei de la Sulina s-a încheiat şi în două săptămâni putem face inaugurarea. De altfel, avem în vedere, la MDRT, un plan integrat de dezvoltare al oraşului Sulina.

Am vorbit încă o dată despre potenţialul turistic al Deltei şi despre lansarea în curând a Strategiei Europene a Deltei Dunării, la care România este coiniţiatoare. La vizita oficială pe care am făcut-o pe 19 iulie la Budapesta, am reuşit să obţin din partea oficialităţilor de acolo posibilitatea lansării acestei Strategii şi la Sulina, nu numai la Budapesta (în condiţiile în care maghiarii preiau de la 1 ianuarie 2011 preşedinţia Uniunii Europene). Le-am spus însă un lucru pe care puţini îl ştiu: Sulina este primul oraş în care a funcţionat o instituţie transnaţională, Comisia Europeană a Dunării, între 1856 şi 1938.

Acest Guvern este primul care a demarat lucrări de dezvoltare a infrastructurii turistice în Deltă. Suntem primii care chiar încearcă să exploateze potenţialul turistic al acestei zone în interesul turiştilor şi al României.

Ce nu mi-a plăcut însă a fost să văd raportul privind starea diverselor hoteluri din zonă. Mi s-a spus că hotelul Sulina, hotelul Lebăda şi Complexul Roşu sunt închise şi se află în paragină. Ei bine, toate au ajuns la Sorin Ovidiu Vântu pe nimic în perioada guvernării PSD. Acesta este un motiv în plus, dacă vreţi, pentru care nu lăsăm România pe mâna lor. Şi astfel de motive mai există şi la Borsec, şi la Băile Herculane, dar şi în staţiunile din sudul litoralului.

619 thoughts on “1 octombrie: Tulcea, Murighiol, Dunavat

 1. @cmoro
  Bună ziua, stimate domn…
  cmoro, cu tot respectul și implicit cu scuzele de rigoare că intervin într-o discuție privată 🙂 , sunt nevoit să-ți spun (în fond ,spre binele tău) că ai luat-o razna de-adevăratelea …. încerci cu o energie demnă de o cauză mai bună, să salvezi, ceea ce crezi dumneata că mai poate fi salvat….măcar să reconstitui ,,întregul” din cioburi…nu merge, băiatule …iese doar ,,monstrul” lui Frankenstein.. 🙂 .
  ,,Regina” versus ,,perechea de nebuni” …CHECKMATE ! 🙂
  PS
  Când o persoană devine nesigură și stingheră, translatează în patetism, cmoro..începi să devii penibil de-a binelea , dacă mai postezi ,,în stilul” melodramatic de la ora 15.47 🙂
  ps2
  ,,Telenovela” parlamentară care a dus în derizoriu o lege fundamentală pentru generațiile viitoare, a arătat indubitabil, pentru cei care …mai gândesc în țara asta, că opoziția A SACRIFICAT interesul național pe altarul luptei politice mârșave împotriva unui singur om, FĂCÂNDU-SE IREMEDIABIL DE RÂS.
  Din nefericire pentru ei, acel om este la altă ,,categorie” de politicieni: aceia care cred în reformă, justiție și într-un viitor demn pentru nația română. Având aceste atuuri, un om politic este invincibil.

 2. @biblio 15.44
  Ești pur și simplu ,,înduioșător” când vorbești de necesitatea unei noi Constituții….. 🙂
  De câte ori , atât eu, cât și alți concetățeni cu mintea limpede, am (au) făcut apel la PRIORITATEA NR. 1 A ROMÂNIEI…O CONSTITUȚIE REVIZUITĂ…PRIN PĂRȚILE ESENȚIALE !
  Voi, ce-ați spus, în schimb ? Că cetățenii au fost manipulați la referendum și că PREȘEDINTELE VREA PUTERI SPORITE, adică, v-a durut exact în c…. !
  Păi EXACT asta …emiți acum , domnule, prin cuvintele…,,promulgă legea în calitatea sa de garant că legea s-a făcut conform legii”…
  Bravos, stimabile, nexam justiție, nexam comisii de disciplină în parlament, nexam CC.
  DOAR președintele ȘTIE CE TREBUIE ȘI CE ESTE BINE…..să mori de râs, nu alta… 🙂
  Auzi, pericol de dictatură…bla-bla-bla 🙂
  PS
  Pst…să nu ne audă cineva…mie, mi-ar conveni.. 🙂

 3. Felicitări, domnule președinte Traian Băsescu !

 4. Reamintesc, celor care ,,uită” repede, semnificația esențială și ..,,morala” evenimentelor ,,fabricate” cu mult timp înainte în laboratoarele mafioților politici : PSD și PNL, AU TRĂDAT interesele pesionarilor, transformându-i în pioni sacrificabili pe tabla de șah a politichiei ( ,,politichia”, spre deosebire de politică , nu are nici o legătură cu interesul național și al cetățenilor acestei țări), întorcându-le pur și simplu spatele (prin abandonul atributului fundamental al parlamentarului, adică…PREZENȚA), taman atunci când oamenii sperau, în naivitatea lor, că au un reazem de nădejde care să le sprijine doleanțele.

 5. Zaharescu,

  Este penibil discursul tau :
  “opoziția A SACRIFICAT interesul național pe altarul luptei politice mârșave împotriva unui singur om, FĂCÂNDU-SE IREMEDIABIL DE RÂS.”…..este ca si cand un talhar ar motiva spargerea casei unui cetatean, prin lipsa lui de acasa….. ( ca tot suntm in Romania, tara talharilor)…cu opozitie sau fara, obligatia presedintelui parlamentului este sa fie cinstit si sa stie numara pana la 80………..

 6. @ zaharescu valeriu
  Eu nu am spus că este nevoie de o nouă constituţie, am spus că în cazul unei noi constituţii trebuie aduse clarificări suplimentare în zonele care sunt, se pare, de neînţeles pentru clasa politică.

  La Constituţia din 2003 s-a introdus în mod expres faptul că preşedintele nu poate demite premierul, doar pentru că preşedintele Constantinescu a înţeles invers din Constituţia veche. La fel şi acum, spuneam că va trebui să scrie în noua constituţie că promulgarea implică verificarea legalităţii parcursului legii. Eu vă spun sincer, faptul că preşedintele nu a făcut până acum această verificare, mă cam îngrozeşte. Eu nu ştiu în acest moment dacă tot ce a promulgat preşedintele Traian Băsescu a fost legal sau a avut pur şi simplu numărul de semnături “care trebuie”.

 7. @katrina
  Stimate domn (doamnă), aș fi curios să aflu, în accepțiunea dvs (pe care o prezum pertinentă), care este obligația opoziției, la votarea unei legi organice (pe care o așteaptă o întreagă națiune, plus instituțiile europene și financiare internaționale) ?
  PS
  Vă rog să îmi permiteți să vă ofer , ca sprijin pentru un eventual răspuns, câteva extrase din Regulamentele Camerelor:
  …..”Parlamentarii au obligatia sa fie prezenti la sedintele Camerei din care fac parte, lipsa trebuind sa fie motivata Biroului permanent.
  …………………………………………………………………………………………………..
  Mandatul de parlamentar presupune drepturi si obligatii specifice cum sunt: -dreptul, dar si obligatia de a participa la sedintele Camerei din care face parte. -dreptul la initiativa legislativa. -dreptul de a pune intrebari si de a adresa interpelari. -dreptul, dar si obligatia de a se informa prin intermediul mijloacelor specifice. -8- -obligatia politica de a mentine legatura cu electoratul, indeosebi cu cei din circumscriptia electorala unde a fost ales. -obligatia de a respecta prevederile regulamentului Camerei din care face parte. -dreptul la imunitate parlamentara. -dreptul la indemnitati. -dreptul la concediu de boala sau interese personale. -dreptul de a demisiona. -dreptul de a purta un semn distinctiv al calitatii de parlamentar. -dreptul de a avea pasaport diplomatic. Incetarea mandatului poate fi colectiva, la incheierea legislaturii sau la …..dizolvarea adunarii”.. 🙂

 8. @ zaharescu valeriu
  Îmi puteţi spune unde anume în legile româneşti aţi găsit acest cuvânt: OPOZIŢIE. V-aş rămâne îndatorat dacă mi-aţi spune unde anume l-aţi găsit.

 9. ZAHARESCU….Penibilul apare doar atunci cand incerci sa justifici si sa scuzi fara argumente ,impotriva unei evidente ..in cazul nostru….retrimiterea legii la parlament ..refuzul presedintelui de a promulga legea pensiei ..”lucrata ” in cele mai mici amanunte de catre “specialistii” din PDL si de la Cotroceni….acesta este un fapt ..o realitate pe care nu o poti “traduce” sau nega…..
  Incerci sa scuzi tactica politica si pasul inapoi al presedintelui….sa-l interpretezi in stil politicianist ,specialitatea PDL pe care o admiram zilnic la TV …Fiind pe blog,in virtual si la adapostul unui anonimat probabil aceasta atitudine este intr-adevar penibila …in legatura cu faptul ca macar aici sa ai curajul propriilor opinii si a unei logici admisa de toata lumea …
  Ce s-a intamplat?Si eu l-am felicitat pe presedinte sincer ,pentru ca a gasit calea compromisului ..politic si moral….Varsta de pensionare la femei de 65 de ani a fost propusa si sustinuta de PDL…la propunerea celor din PSD si PNL ca varsta de pensionare la femei sa fie de 63 de ani plenul a votat ,dar dragalasa Roberta a cerut reluarea votului asa incat amendamentul opozitiei a cazut….Acum,si eu ca multi altii asteptam goana dupa cires a PDL istilor …pe bloguri,la TV si in parlament ..sa scoata la vot aceeasi varsta de pensionare la femei propusa de opozitie si sustinuta acum de presedintele Basescu…cu explicatiile de rigoare ….
  Cred ca legea pensiilor va fi modificata si pe alte articole ,votata legal si corect iar apoi Presedintele Basescu o va promulga …sa salveze ce mai e de salvat din imaginea PDL…
  Iti inteleg regretul ca Basescu a trimis legea inapoi in Parlament …probabil si tu si altii va credeati si va credeti in tara lui Papura Voda …in pozitia PSD ului din trecutele sale guvernari …..invincibili si intangibili …..nu se mai potriveste ….pe aceste erori de abordari politice si electorale PDL ul poate pierde alegerile ..pe termen lung…..Presedintele Basescu a semnalat acum PDL ului ca are pana …de inspiratie politica si guvernamentala …electorala si civica ….a mai semnalat si despre oligarhi in urma cu ceva vreme ….
  Spun si eu ..ca si tine…..Felicitari Dle Presedinte Basescu ….mai bine mai tarziu decat niciodata ….Cea mai buna miscare politica din cate variante existau ….fara pierderi inutile de imagine si electorale …

 10. ZAHARESCU ..Opozitia a sacrificat ….ce? Opozitia a iesit din sala lasandu-i pe cei din arcul puterii expusi camerelor video ….pe cei 80-90 politicieni ai puterii …zmeii cu mai multe capete …de numarat la vot…..

 11. Au început să apară deputaţi PDL care se delimitează de prezenţa lor pe data de 15 septembrie în parlament. Mare mirare să nu se treacă în extrema cealaltă şi să nu rămână nici măcar cei 90 deputaţi număraţi în imaginile de pe înregistrarea oficială. 😀 Cred că cei care au apucat să confirme că au fost acolo, acum regretă profund… 😀

 12. E absolut irelevant daca la femei va fi 63 sau 65 ani caci pana in de ex 2020 e destul timp si se va vedea atunci daca e neaparat necesar sau nu sa se ridice in continuare varsta cu inca 2 ani.

 13. Sigur ca merita felicitat caci a gasit calea sa taie santajul privind suspendarea propunand efectiv o imbunatatire a legii, caci marturisesc ca si eu m-am mirat foarte dece oare (poate din orgoliu) s-a revenit pe acel amendament cu 63 ani care fiind irelevant nu avea de fapt importanta si dadea satisfactie opozitiei pret de 50% celalat procent de 50% privind formula de calcul avand importanta.
  Repet formula e ok caci asa cum am mai spus ca si aia din scolile ajutatoare m-ar fi inteles dar: “tu nu m-ai inteles 🙂
  Asadar sa mai repet ca a dat-o si MM aseara la B1Tv:
  Daca punctajul unui pensionar nu se modifica in anul anterior(N-1) , adica daca nu i se face o recalculare a punctajului, atunci in anul N:
  Pensia in anul N= Pensia in anul N-1 x {1+[0,5x(Salariul mediu brut(SMB)in anul N – SMB in anul N-1)/ SMB in anul N-1] + procentul de inflatie din anul N-1 }

  Se vede ca infltia este acoperita integral ceea ce este corect si normal si ca daca SMB creste nominal fie datorita inflatiei fie prin insanatosirea economiei pensionarul are deasemeni o crestere cu o viteza la jumatate din cresterea SMB

  Asa ca formula este OK.

 14. Gata am terminat recitalul .

  Asculta comanda la mine!
  Ateeentie!
  Dreeepti!
  Pe loc repaos.
  Drepti!
  Pe loc repaos.
  Cu intoarcere la dreapta, rupeti randurile mars!

 15. @cmoro
  Te înțeleg, cmoro, convingeri și percepții formate și consolidate în decenii de viață, din care cea mai mare parte trăită într-o altă orânduire socio-politică, nu se pot volatiliza peste noapte….fie și din orgoliul de a nu recunoaște că existența ți-a fost malformată (aproape)ireversibil de un sistem coercitiv și atomizant.
  Dar, să revenim, cu câteva amendamente la cele spuse de tine, pe care ești absolut liber să le ,,aprobi” sau nu :). Vezi, cmoro, asta este diferența majoră între cele două perioade istorice, respectiv, acum, ai posibilitatea de a alege și de a-ți exprima liber opiniile, fără a deranja ,,propaganda” oficială.
  În commentul tău de la 19.18, ,,arunci” în zeflemea (ca și cum ai spune : ,,ei, și ?”) formula :
  ,,Opozitia a sacrificat ….ce? Opozitia a iesit din sala lasandu-i pe cei din arcul puterii”….
  1. Țin să-ți reamintesc ,cmoro, că două grupuri parlamentare au părăsit nu o…sală de bal cu ,,interpreți” populari pe scenă ,sau o discotecă anodină de provincie.
  Politicenii ,să spunem ai opoziției (deși bibliotecarul nu agreează termenul), au dat bir cu fugiții din PARLAMANETUL ROMÂNIEI, cmoro, acolo unde au OBLIGAȚIA ASOCIATĂ MANDATULUI CU CARE AU FOST INVESTIȚI, de a participa la elaborarea, dezbaterea , prezentarea și susținerea amendamenelor și votarea legilor. Cu atât mai mult, a unei legi organice, respectiv a unei legi fundamentale pentru destinul generațiilor de pensionari actuale și viitoare. Pentru asta au fost aleși, pentru asta sunt plătiți.
  2. Faptul că nu au contestat votul prin liderii de grup, care ar fi putut să rămână în sală, întărește imaginea unor parlamentari venali, care AU NEGOCIAT UN TROC PE seama intereselor celor câtorva milioane de pensionari, pe care pretind în mod emfatic CĂ ÎI REPREZINTĂ. TOȚI cei care au purtat astfel de tratative sunt vinovați, cmoro, INDIFERENT DE CULOARE POLITICĂ.
  Dovezile sunt ,cmoro, DOCUMENTELE DE ȘEDINȚĂ PERFECT VALIDE și lipsa oricărei contestații depuse la comisia de disciplină, ASUMATĂ ȘI SEMNATĂ.
  3. La scurt timp, cmoro, s-a rediscutat în Cameră OPORTUNITATEA reluării votului. CÂȚI PSEDIȘTI au votat PENTRU, stimate domn, din cei 30 ?
  De aici rezultă că PSD a utilizat un plan B, neobținând NIMIC în urma negocierilor, respectiv de a face valuri în media , de a incrimina PDL și d-na Anastase, cu ,,bătaia” lungă spre …Cotroceni. Dacă nu cumva, cmoro, acesta era planul inițial DE LA BUN ÎNCEPUT.
  Numai că…cmoro, știi bancul cu socoteala…CC A DEZAMORSAT PLANUL LIDERILOR OPOZIȚIEI de a destabiliza statul român, ÎNTĂRIND poziția președintelui României.
  Acesta, primind spre promulgare o lege PERFECT …LEGALĂ (cum ar spune bibliotecarul), a preferat să aplice un ,,upercut” de imagine, lăsându-i pe adversari în ofsaid. Nu o spun numai eu, cmoro, ci, majoritatea analiștilor politici. Returul legii NU SE FACE PE MOTIV DE PROCEDURĂ, ci pe art.53 referitor la vârsta pensionării femeilor. NUMAI această obiecție poate fi dezbătută și votată în Cameră, cmoro. Restul… e gargară. 🙂
  Desigur că tu vei încerca să ,,perii” în continuare realitatea, respectiv ,,să dregi busuiocul”, dar asta e strict problema dumitale.
  Eu deja îți răspund, anticipat, să fii sănătos…că belelele curge gârlă…că e mai multe 🙂